ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΙΑΤΡΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΚΙΛΚΙΣ

Το Σάββατο 22 Ιουνίου πραγματοποιήθηκε στην πόλη της Καλαμάτας η Σύνοδος των Προέδρων των Ιατρικών Συλλόγων της χώρας και του Διοικητικού Συμβουλίου του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου, παρουσία του Υφυπουργού Υγείας Δημήτρη.Βαρτζόπουλου, ο οποίος εκπροσώπησε την ηγεσία του Υπουργείου Υγείας.

Επί τάπητος τέθηκαν επίμαχα θέματα που απασχολούν τον ιατρικό κόσμο, όπως τα ζητήματα των ιατρικών αμοιβών και της συλλογικής σύμβασης εργασίας. Από την αποτίμηση της κατάστασης στο ΕΣΥ διαπιστώθηκε σημαντική επιδείνωση, η οποία απαιτεί άμεσες παρεμβάσεις. 

Στη σύνοδο αποφασίστηκε εν κατακλείδι ότι τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν για τη σταθεροποίηση και εν συνεχεία ανάκαμψη του ΕΣΥ πρέπει να αποτελούν ένα συνεκτικό σύνολο και να εφαρμοστούν ταχύτατα και στην ολότητά τους. Πρέπει να αποτελούν μέτρα μισθολογικά, στελέχωσης, εκπαίδευσης και κινήτρων παραμονής.

Παρών στη σύνοδο ήταν και ο Πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Κιλκίς και Β΄Αντιπρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου Βλαδίμηρος Παναγιωτίδης, ο οποίος είχε ιδιαίτερη συζήτηση με τον κ.Βαρτζόπουλο, κυρίως για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει το νοσοκομείο του Κιλκίς, στα οποία αναφέρθηκε και στην εισήγησή του προς την ολομέλεια των Προέδρων.

Παραθέτουμε συνημμένα το πλήρες κείμενο της εισήγησης του κ.Παναγιωτίδη.

Κοινό δελτίο τύπου φορέων Κιλκίς για το νέο φορολογικό νομοσχέδιο

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΩΝ & ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΩΝ ΦΟΡΕΩΝ ΝΟΜΟΥ ΚΙΛΚΙΣ

Με πρωτοβουλία του Δικηγορικού Συλλόγου Κιλκίς πραγματοποιήθηκε, την Τετάρτη 15 Νοεμβρίου 2023, σύσκεψη των επιστημονικών φορέων (Ιατρικός Σύλλογος, Οδοντιατρικός Σύλλογος, Δικηγορικός Σύλλογος, Φαρμακευτικός Σύλλογος, Ένωση Φοροτεχνικών Ελευθέρων Επαγγελματιών) και του Εμπορικού Συλλόγου Κιλκίς στα γραφεία του Δικηγορικού Συλλόγου, για το συντονισμό δράσης ενάντια στο νομοσχέδιο για τη φορολόγηση των ελευθέρων επαγγελματιών που προωθεί προς ψήφιση η κυβέρνηση και ο υπουργός Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης.
Στη σύσκεψη συμμετείχαν:

 • εκ μέρους του Δικηγορικού Συλλόγου, η Πρόεδρος Ευρώπη Αρτόγλου, η Αντιπρόεδρος Ευθυμία Βασιλειάδου, ο Γεν. Γραμματέας Δημήτριος Ταλαμπίρης, ο Ταμίας Χρήστος Σισμανίδης και το μέλος του Δ.Σ. Δημήτριος Μπαλάσκας
 • εκ μέρους του Ιατρικού Συλλόγου, ο Ταμίας Ιωάννης Τριανταφυλλίδης
 • εκ μέρους του Οδοντιατρικού Συλλόγου η Πρόεδρος Παναγιώτα Γκόλιαρη
 • εκ μέρους του Φαρμακευτικού Συλλόγου, ο Πρόεδρος Κωνσταντίνος Κατσιάνος
 • εκ μέρους της Ένωσης Φοροτεχνικών Ελευθέρων Επαγγελματιών, ο Πρόεδρος Παναγιώτης Πιστικούδης και ο Ταμίας Απόστολος Καρατσιβίδης
 • εκ μέρους του Εμπορικού Συλλόγου Κιλκίς, ο Πρόεδρος Σπύρος Μιχαηλίδης και ο Αντιπρόεδρος Κωνσταντίνος Τσαουσίδης.
  Σημειώνεται ότι την έντονη αντίθεσή τους στα νέα φορολογικά μέτρα εξεδήλωσαν και άλλοι φορείς του ν. Κιλκίς που δεν συμμετείχαν στη σύσκεψη λόγω κωλύματος, προσυπογράφοντας την παρούσα, ήτοι:
 • εκ μέρους του Συλλόγου Αρχιτεκτόνων ν. Κιλκίς, ο Πρόεδρος Ιωάννης Φαχουρίδης
 • εκ μέρους της Νομαρχιακής Επιτροπής του Τ.Ε.Ε., ο Πρόεδρος Ιωάννης Δημητριάδης
 • εκ μέρους της Επαγγελματικής-Επιστημονικής Ένωσης Τ.Ε. Μηχανικών, ο Πρόεδρος Ιωάννης Σαββόπουλος
  Οι ανωτέρω επιστημονικοί και επαγγελματικοί φορείς, μετά την κοινή συνεδρίασή τους, εξέδωσαν την ακόλουθη ανακοίνωση:
  Τα νέα φορολογικά μέτρα που προωθεί η κυβέρνηση με το υπό διαβούλευση φορολογικό νομοσχέδιο, με την εισαγωγή τεκμαρτού φορολογητέου εισοδήματος, πλήττουν καίρια τους ελεύθερους επαγγελματίες, τους επιστήμονες και τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, αφού στο όνομα της δήθεν καταπολέμησης της φοροδιαφυγής, προωθούνται οριζόντια και ως εκ τούτου άδικα μέτρα.
  Το νέο φορολογικό νομοσχέδιο, αιφνιδίασε δυσάρεστα τους ελεύθερους επαγγελματίες της χώρας, λίγους μήνες μόλις μετά τις εκλογές, καθόσον η κυβέρνηση στήριξε την επανεκλογή της στις προεκλογικές εξαγγελίες περί μη επιβολής νέων ή πρόσθετων φόρων και στην κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος, εξαγγελίες τις οποίες ανατρέπει πλήρως και ανυπερθέτως.
  Η φορολόγηση με βάση τεκμαρτό εισόδημα, για εισόδημα δηλαδή που δεν έχει αποκτηθεί και μάλιστα με αναδρομική ισχύ από 1-1-2023, όχι μόνο δεν καταπολεμά την φοροδιαφυγή, αφού προστατεύει τα υψηλά εισοδήματα που μπορούν να συνεισφέρουν ουσιαστικά στον κρατικό προϋπολογισμό αλλά οδηγεί σε αφανισμό ένα μεγάλο τμήμα ενεργού οικονομικού πληθυσμού, που αποτελεί τη ραχοκοκαλιά της ελληνικής οικονομίας, τη μεσαία τάξη.
  Η Κυβέρνηση δείχνει ότι αγνοεί την πραγματικότητα που βιώνει η πλειοψηφία των ελευθέρων επαγγελματιών, των επιστημόνων και των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, μετά από τη δεκαετή μνημονιακή περίοδο, την υγειονομική κρίση λόγω της πανδημίας, την ενεργειακή κρίση και την αύξηση των τιμών και του πληθωρισμού.
  Δείχνει να αγνοεί τα στοιχεία που η ίδια διαθέτει και τα οποία αποδεικνύουν ότι ένα σημαντικό τμήμα των ελευθέρων επαγγελματιών, των επιστημόνων και των μικρομεσαίων επιχειρήσεων αδυνατεί να ανταποκριθεί σε βασικές υποχρεώσεις και έχει σημαντικές οφειλές προς το Δημόσιο, τις Τράπεζες, τα Ασφαλιστικά Ταμεία.
  Δείχνει να αγνοεί ότι πολλοί εξ αυτών χάνουν τις ρυθμίσεις που έχουν υπαχθεί και βρίσκονται ενώπιον καταδιωκτικών μέτρων. Και αυτούς, αντί να τους στηρίξει με κάθε πρόσφορο τρόπο, έρχεται να τους δώσει τη χαριστική βολή.
  Επιπρόσθετα, η κυβέρνηση, στην προσπάθειά της να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα, επιχειρεί να ταυτίσει τους ελεύθερους επαγγελματίες, τους επιστήμονες και τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις με τους μισθωτούς, αγνοώντας επιδεικτικά τόσο την πρόσφατη απόφαση της Ολομέλειας του ΣτΕ 1880 και 1888/2019 όσο και το ότι δεν πρόκειται για συγκρίσιμα μεγέθη, δεδομένου ότι
  πρόκειται για διαφορετικές κατηγορίες που διακρίνονται των μισθωτών, δεν έχουν αφορολόγητο εισόδημα, ούτε τις εκπτώσεις και τις απαλλαγές των μισθωτών.
  Σημειωτέον δε, ότι για τον προσδιορισμό του τεκμαρτού φορολογητέου εισοδήματος χρησιμοποιείται, όχι ο καθαρός φορολογητέος μισθός του μισθωτού αλλά η συνολική μισθολογική δαπάνη, συνυπολογιζομένων και των ασφαλιστικών εισφορών. Περαιτέρω, το τεκμαρτό φορολογητέο εισόδημα προσαυξάνεται αφενός με βάση το χρόνο άσκησης του επαγγέλματος και αφετέρου σωρευτικά με βάση το ετήσιο κόστος μισθοδοσίας και με βάση συντελεστή, όταν ο ετήσιος τζίρος είναι μεγαλύτερος από τον μέσο όρο του ετήσιου τζίρου του ΚΑΔ. Το τελευταίο έχει ως αποτέλεσμα να μην αναγνωρίζονται πραγματοποιηθέντα επαγγελματικά έξοδα των ελευθέρων επαγγελματιών, μέτρο βαθύτατα αντιαναπτυξιακό και ενισχυτικό της φοροδιαφυγής.
  Η επίκληση δε, ότι τα τεκμήρια είναι μαχητά, είναι προσχηματική, δεν αντέχει σε κριτική, αφού τυχόν προσπάθειες αμφισβήτησής τους, όπως αποδεικνύει η εμπειρία του παρελθόντος, καθίσταται στη συντριπτική πλειοψηφία των περιπτώσεων αλυσιτελής.
  Η καταπολέμηση της φοροδιαφυγής προϋποθέτει έναν ουσιαστικό διάλογο μεταξύ όλων των φορέων με στόχο ένα δίκαιο φορολογικό σύστημα, που θα λαμβάνει υπόψη του τις πραγματικές συνθήκες ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας και τις ιδιαιτερότητες κάθε επαγγέλματος και θα έχει ως βάση τη συνεισφορά εκάστου ανάλογα με τις δυνάμεις του.
  Η κυβέρνηση επιστρατεύει αναχρονιστικές, άδικες και ισοπεδωτικές μεθόδους καταπολέμησης της φοροδιαφυγής την ίδια στιγμή που επαίρεται ότι έχει στη διάθεσή της νέα εργαλεία ελέγχου (έμμεσες τεχνικές ελέγχου, mydata, σύνδεση ταμειακών μηχανών με Υπουργείο Οικονομικών, εγκατάσταση POS κλπ).
  Την ίδια στιγμή που εφαρμόζει αυτή τη φοροεπιδρομή στους ελεύθερους επαγγελματίες, αφήνει στο απυρόβλητο εταιρίες και επιχειρήσεις που εμφανίζουν ζημιές για πολλά χρόνια καθώς και τη μεγάλη φοροδιαφυγή στα καύσιμα, τα μερίσματα, τη συγκέντρωση κεφαλαίου κ.ο.κ.
  Εκφράζουμε την έντονη αντίδρασή μας στα προωθούμενα φορολογικά μέτρα και ζητούμε την άμεση απόσυρσή τους.
  Για όλους εμάς, το ζήτημα αυτό είναι ζωτικής σημασίας για την ύπαρξή μας και την αξιοπρέπειά μας.
  Έχουμε την υποχρέωση να σταθούμε δίπλα σε κάθε συνάδελφο αλλά και σε κάθε πολίτη που πλήττεται από τις κυβερνητικές επιλογές, που κινδυνεύει με επαγγελματικό αφανισμό, που στοχοποιείται γενικά και αδιάκριτα και άδικα ως φοροφυγάς.
  Έχουμε υποχρέωση να αντιδράσουμε έντονα και μαζικά στο πλαίσιο αυτό, ως εκ τούτου, οι φορείς που συμμετέχουμε στην παρούσα συνάντηση αποφασίσαμε να προτείνουμε στα θεσμικά μας όργανα:
 1. Το συντονισμό της δράσης μας και τη διαμόρφωση ενιαίου μετώπου κατά των νέων μέτρων, με σκοπό την απόσυρσή τους.
 2. Τη συμμετοχή στη συγκέντρωση διαμαρτυρίας την Τετάρτη 22/11/2023 και ώρα 13:00 έξω από το Υπουργείο Οικονομικών και την κήρυξη Πανελλαδικής αποχής από τα καθήκοντά μας την ίδια μέρα.
 3. Τη συλλογή υπογραφών διαμαρτυρίας των μελών όλων των φορέων και την αποστολή τους στον Πρωθυπουργό.
 4. Τη δημοσιοποίηση των θέσεών μας με κάθε πρόσφορο τρόπο.
 5. Την κλιμάκωση των κινητοποιήσεων και το συντονισμό εκδηλώσεων διαμαρτυρίας σε πανελλαδικό επίπεδο, ανάλογα με την εξέλιξη του θέματος, με αποφάσεις των θεσμικών μας οργάνων.
 6. Τον προγραμματισμό κοινής συνάντησής μας με τους Βουλευτές του νομού Κιλκίς, με στόχο τη δημόσια τοποθέτησή τους για το νέο φορολογικό νομοσχέδιο.
  Διευκρινίζεται ότι:
 • ο Φαρμακευτικός Σύλλογος επιφυλάχθηκε ως προς τη συμμετοχή των μελών του στη συγκέντρωση διαμαρτυρίας και στην κήρυξη αποχής στις 22-11-2023, καθώς και στη συλλογή υπογραφών, αναμένοντας κατευθυντήριες οδηγίες από τον Πανελλήνιο Φαρμακευτικό Σύλλογο.
 • Η Ένωση Φοροτεχνικών Ελευθέρων Επαγγελματιών επιφυλάχθηκε ως προς την απουσία αναφοράς σε τοπική συγκέντρωση διαμαρτυρίας και τόνισε την ανάγκη συμμετοχής όλων των φορέων σε ενδεχόμενη συνάντηση με τους βουλευτές του νομού.

Κιλκίς 17 Νοεμβρίου 2023
Οι Εκπρόσωποι των Φορέων

Ημερίδα με θέμα «Ασφαλιστικά/Συνταξιοδοτικά θέματα Υγειονομικών – Νεότερα Δεδομένα»

Ενδιαφέρουσα ημερίδα διοργάνωσαν ο Ιατρικός Σύλλογος Κιλκίς, ο Οδοντιατρικός Σύλλογος Κιλκίς και ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Κιλκίς με θέμα «Ασφαλιστικά/Συνταξιοδοτικά θέματα Υγειονομικών – Νεότερα Δεδομένα», το Σάββατο 11/11/2023 στις 11:00 στην αίθουσα του Επιμελητηρίου Κιλκίς.

Την εκδήλωση παρακολούθησαν ιατροί, οδοντίατροι, φαρμακοποιοί και κτηνίατροι, καθώς το θέμα της ημερίδας απασχολούσε και απασχολεί συνολικά όλους τους υγειονομικούς. Έγκριτοι επιστήμονες έδωσαν σημαντικές πληροφορίες για τα νεότερα δεδομένα στον τομέα ασφάλισης και συνταξιοδότησης των υγειονομικών, καθώς επίσης και για τα ταμεία επαγγελματικής ασφάλισης.

Τις εργασίες της ημερίδας άνοιξε ο Πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Κιλκίς και Β Αντιπρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου κ.Βλαδίμηρος Παναγιωτίδης, με περιληπτική εισήγηση επί των θεμάτων της ημερίδας και αφού ευχαρίστησε όλους τους παρευρισκόμενους, έδωσε τον λόγο για έναν χαιρετισμό στον κ.Αθανάσιο Εξαδάκτυλο, Πρόεδρο του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου.

Ο κ.Αθανάσιος Εξαδάκτυλος αναφέρθηκε με λίγα λόγια στην προσωπική του εμπειρία και τις γνώσεις του πάνω στο αντικείμενο της ημερίδας και απάντησε σε ερωτήσεις που του τέθηκαν από το κοινό.

Ακολούθησαν οι χαιρετισμοί της Προέδρου του Οδοντιατρικού Συλλόγου Κιλκίς κ.Παναγιώτας Γκόλιαρη και του Προέδρου του Φαρμακευτικού Συλλόγου Κιλκίς κ.Κωνσταντίνου Κατσιάνου.

Στη συνέχεια ο συντονιστής της ημερίδας, Ταμίας του Ιατρικού Συλλόγου Κιλκίς κ.Ιωάννης Τριανταφυλλίδης κάλεσε τον πρώτο ομιλητή κ.Ανδρέα Κουτσόλαμπρο-Δικηγόρο ΑΘηνών, Αντιπρόεδρο του ΔΣΑ, Δικηγόρο  e-ΕΦΚΑ και Πρόεδρο της Ένωσης Εμμίσθων Δικηγόρων,ο οποίος διαδικτυακά με αναλυτικό τρόπο αναφέρθηκε στα νεότερα δεδομένα πάνω στα ζητήματα της ασφάλισης και της συνταξιοδότησης των υγειονομικών.

Ο δεύτερος εισηγητής κ.Ιωάννης Μέγας-Χειρουργός Ωτορινολαρυγγολόγος, Πρόεδρος του Ταμείου Επαγγελματικής Ασφάλισης του Ιατρικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης (ΤΕΑΙΣΘ), αναφέρθηκε στα ταμεία επαγγελματικής ασφάλισης των υγειονομικών και ανέλυσε με λεπτομερή τρόπο τη λειτουργία του ΤΕΑΙΣΘ, στο οποίο προεδρεύει από την ίδρυσή του.

Μετά το πέρας των εισηγήσεων οι ομιλητές απάντησαν σε ερωτήματα των συμμετεχόντων, που παρακολούθησαν με ενδιαφέρον την εκδήλωση και εξέφρασαν την ικανοποίησή τους για τη σημαντική αυτή πρωτοβουλία.

Για να δείτε το βίντεο της ημερίδας πατήστε εδώ

Επιπλέον υλικό από την εκδήλωση:

Παρουσίαση κ. Κουτσόλαμπρου:

Παρουσίαση κ. Μέγα:

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ

Ο Ιατρικός Σύλλογος Κιλκίς , ο Οδοντιατρικός Σύλλογος Κιλκίς και ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Κιλκίς, σας προσκαλούν σε ημερίδα που διοργανώνουν με θέμα:
«Ασφαλιστικά/Συνταξιοδοτικά θέματα Υγειονομικών – Νεότερα δεδομένα» στις 11 Νοεμβρίου 2023 και ώρα 11:00 πμ στην αίθουσα του Εμπορικού Επιμελητηρίου Κιλκίς
(Στενημάχου 2, Κιλκίς).
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ

isk-osk-fsk_111123_final